středa 11. dubna 2018

V ráji zemědělců

Hektická sobota skončila a v neděli nás čekalo další kolo rozhovorů. Dopoledne jsme se vydali za Natálií Perkof, její tatínek přijel z Ghany v roce 1978. Na rozdíl od ostatních studentů nezačínal v Československu vysokoškolská studia, ale končil: v Brně se připravoval na doktorát z analytické chemie. A podobně jako v jiných případech: i on se seznámil se svojí slečnou na fakultě a narodila se jim Natálie. Její vyprávění ještě nemám zpracované, tak zatím o našem odpoledním programu v Brně.

Měli jsme domluvenou další schůzku s ghanskou delegací, která přijela na veletrh zemědělských strojů. O zemědělství netuším skoro nic a najednou jsem se ocitla mezi stovkami fanoušků traktorů a bagrů. Když jsme konečně prokličkovali mezi kovovými monstry, tak jsme našli stánek Zetor a tam už čekal ghanský ministr a další delegáti.

Ukazovali jsme mu fotografie z Vlčnova a byl nadšený. Prohlížel si snímky z 60. let, kdy Vlčnovjané přivítali ghanskou delegaci a taky fotky předsedy vlčnovského JZD, který v roce 1963 odjel do Afriky. Pořád jsem myslela na to, že celé tohle moravsko-ghanské pátrání je jen bláznivý nápad, ale čím dál víc to vypadá, že je to reálné, že se skutečně dozvíme něco zajímavého a taky...že ministrovo zvolání "Tak brzy na viděnou v Ghaně!" opravdu myslel vážně a my v září poletíme směr Afrika.
Tohle je u nás v Ghaně! A tamto je Vlčnov!

Zleva: Judita Matyášová, Gita Fuchsová - česká velvyslankyně v Ghaně a ghanský ministr zemědělství Owusu Afriyie Akoto s manželkou

Žádné komentáře:

Okomentovat